Το ημερολόγιο του ιστιοφόρου Αγιος Νικόλαος (1918-1930)
Το ημερολόγιο του ιστιοφόρου Αγιος Νικόλαος (1918-1930)
Το Ημερολόγιο του ιστιοφόρου ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, χαρακτηριστικού τύπου εμπορικού σκάφους της παράκτιας ναυτιλίας την εποχή του μεσοπολέμου, αποτελεί μία από τις ελάχιστες πηγές της ναυτικής μας ιστορίας αυτής της περιόδου.
Οι εγγραφές του συγκεκριμένου Ημερολογίου είναι σχετικές με τη μεταφορά διαφόρων προϊόντων μεταξύ των νησιών του Ιονίου, των λιμανιών της Δυτικής Ελλάδας, της Αλβανίας και του Πειραιά.
Τα λιγοστά Ημερολόγια καϊκιών που σώζονται, είναι δυστυχώς τα μόνα κείμενα που άφησαν πίσω τους οι ναυτικοί, οι αφανείς αυτοί εργάτες της θάλασσας. Κείμενα λιτά, επιγραμματικά τις περισσότερες φορές, που οι καπιταναίοι ήταν υποχρεωμένοι να γράψουν με τα λιγοστά γράμματα που ήξεραν. Και όμως, μέσα από τις εγγραφές του Ημερολογίου του ιστιοφόρου ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ μπορούμε να κατανοήσουμε και να συμμεριστούμε τη σκληρή ζωή των ναυτικών εκείνης της εποχής, τους κινδύνους που διέτρεχαν όταν τα μικρά τους σκάφη γίνονταν έρμαια των αντίξοων καιρικών συνθηκών, την αγωνία τους για την ασφαλή μεταφορά του φορτίου, την οικονομική δυσπραγία της εποχής.
Το Ημερολόγιο χωρίζεται σε δύο περιόδους, στην πρώτη περίοδο, 1918-1919, με πλοίαρχο τον Λεωνίδα Παππά και ταξίδια με επίκεντρο το λιμάνι της Κέρκυρας και στη δεύτερη περίοδο, 1921-1930, με πλοίαρχο τον Αλέξιο Βαλλιανάτο και ταξίδια με επίκεντρο το λιμάνι του Αργοστολίου.
Ο Αλέξιος Βαλλιανάτος γεννήθηκε στο χωριό Φάρσα της Κεφαλονιάς το 1874.Το Ημερολόγιο του καϊκιού του διασώθηκε από την εγγονή του και συγχωριανή μου κυρία Ανδρονίκη Μπενετάτου, η οποία μου το εμπιστεύθηκε και από τη θέση αυτή θερμά την ευχαριστώ.
Στο βιβλίο τα συμβάντα του Ημερολογίου, προκειμένου να γίνονται κατανοητά και από τον μη ειδικό αναγνώστη, συνοδεύονται από σχετικούς χάρτες, φωτογραφικό υλικό, γλωσσάριο ναυτικών όρων, κατάλογο τοπωνυμίων και σχόλια.
Σκοπός του βιβλίου είναι η ανάδειξη μιας περιόδου της παράκτιας εμπορικής ναυτιλίας του Ιονίου, η οποία ελάχιστα έχει μελετηθεί. Υπήρξε όμως σημαντική τόσο για το διαμετακομιστικό εμπόριο των νησιών, όσο και γιατί τροφοδότησε με τα έμπειρα πληρώματα των ιστιοφόρων τα ατμόπλοια της μεγάλης Κεφαλονίτικης Ναυτιλίας.
Πέρα όμως από το όποιο ενδιαφέρον μπορεί να έχει αυτό το βιβλίο για τους μελετητές αυτής της περιόδου, είναι για μένα ένας φόρος τιμής προς τους παλιούς ναυτικούς του χωριού μου, που με τις ιστορίες από τα ταξίδια τους μεγάλωσα και αγάπησα τη θάλασσα και τους ανθρώπους της.
Λάμπρος Γ. Σιμάτος, από τον πρόλογο του έργου