Τζουγανάτος Νικόλαος
Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1906 και πέθανε στην Αθήνα το 1994.
Τελείωσε το Γυμνάσιο Αργοστολίου και σπούδασε Φιλολογία στο παν/μιο Αθηνών όπου αποφοίτησε το 1927 και αμέσως (σε ηλικία 21 ετών) διορίστηκε καθηγητής.
Υπηρέτησε στα Σχολαρχεία Ιθάκης, Σάμης και στα Γυμνάσια Αργοστολίου, Κομοτηνής, πρώτο Αρρένων Πειραιά και Χαλανδρίου.
Το 1943 διορίστηκε στην Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης όπου και παραιτήθηκε το 1962 με τον βαθμό του Γυμνασιάρχη.
Επί σειρά ετών διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. και Έφορος Σχολών του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός".
Κατά την εικοσαετή θητεία του στο Βαρβάκειο ξεδίπλωσε με θαυμαστό τρόπο τις διδακτικές και συγγραφικές του ικανότητες, που τον ανέδειξαν στην "πρώτη γραμμή της ώριμης γενεάς των Ελλήνων Φιλολόγων", όπως έγραφε το 1963 σε βιβλιοκρισία του στο περιοδικό "Πλάτων" ο σοφός διδάσκαλος Κωνσταντίνος Γεωργούλης.
Βασικότερα έργα αυτής της περιόδου είναι: "Σύνταξις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης", δίτομη "Επίτομος Γενική Ιστορία", "Λατινικά Θέματα", "Θέματα Αρχαίων Ελληνικών".
Ακολούθησαν τα "Νέα Ελληνικά", "Αρχαία ελληνική Γραμματολογία", "Ετυμολογικό", μετάφραση των "Βίων του Κορνηλίου Νέπωτος" και μεγάλος αριθμός μαθητικών βοηθημάτων.
Τα περισσότερα βιβλία του γνώρισαν επανειλημμένες εκδόσεις.
Μετά την συνταξιοδότησή του υπηρέτησε τη μόρφωση της νεολαίας με την ακούραστη δουλειά του στο φροντιστήριό του.
Το 1977 εγκατέλειψε τον χώρο της εκπαίδευσης και αφοσιώθηκε στη μελέτη της Κεφαλλονίτικης ιστορίας.
Τις εργασίες αυτές, πολύτιμες ψηφίδες στο μωσαϊκό της Ιστορίας και λαογραφίας του νησιού μας συνέλεξε ο πολιτιστικός Σύλλογος "Λειβαθώ" σε ένα δίτομο έργο (έχοντας την βεβαιότητα ότι με την πρωτοβουλία αυτή υπηρετεί έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους: τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.
Οι μελέτες του αείμνηστου Νικόλαου Τζουγανάτου δεν απευθύνονται μόνο στον ερευνητή της ιστορίας και λαογραφίας της Κεφαλονιάς αλλά αφορούν κάθε Κεφαλλονίτη που νοιάζεται για την καταγωγή του και ενδιαφέρεται να γνωρίσει τις ρίζες του.