Τα γλυπτά του Δραπάνου στην Κεφαλονιά.

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_term_node_tid::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/modules/taxonomy/views_handler_filter_term_node_tid.inc on line 302.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

Τα γλυπτά του Δραπάνου στην Κεφαλονιά.

Τιμή:
€0.00 (συμπ. 6.5% ΦΠΑ)
Product description
Στοιχεία Βιβλίου
Στοιχεία βιβλίου
Εκδότης: 
ID Βιβλίου: 
761

Θα μιλήσω για το ιστορικό του Δραπάνου μέσα από αυτό το λεύκωμα που αφορμή για την έκδοσή του στάθηκε η ομορφιά των γλυπτών και η εγκατάλειψή τους.
Το μόνο μέρος του Αργοστολιού, που ο σεισμός του 1953 άφησε, όχι και αυτό άθικτο, είναι η πόλη των νεκρών, το Δράπανο που με την αίγλη και την καλλιτεχνική αξία των μνημείων του δείχνει το πνεύμα, την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού.
Στο νεκροταφείο αυτό που χωρίζεται σε δύο ζώνες τα περισσότερα γλυπτά υπάρχουν στην πρώτη ζώνη, η οποία ανήκε πριν τη δημοτικοποίησή του στους κτήτορες της εκκλησίας και στις εύπορες οικογένειες του Αργοστολίου.
Το Δράπανο είναι συνδεδεμένο με τη χρονιά του 1850, χρονιά της χολέρας που έγινε και η αιτία να μεγαλώσει χρησιμοποιώντας το γειτονικό χώρο για την ταφή των πολλών νεκρών. Έτσι δημιουργήθηκε η δεύτερη ζώνη που αρχίζει από τα σκαλιά και κάτω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δράπανο υπάρχουν πολλά ταφικά όπως στήλες, σταυροί, προτομές, λάρνακες, όλα από μάρμαρο, με εξαίρεση μερικούς σταυρούς που είναι φτιαγμένοι από ντόπια πέτρα. Όλα τα έργα θαυμάσιας γλυπτικής τέχνης με σωστές αναλογίες, χάρη και πλαστικότητα, σμιλεμένα από καταξιωμένους Ελληνες γλύπτες. Δύο από αυτούς είναι ντόπιοι. Μπονάνος και Καούκης με πολύ σπουδαίο έργο ο πρώτος και απλά ταφικά ο δεύτερος που ήταν μάστορας χωρίς ιδιαίτερες καλλιτεχνικές σπουδές.
Πιστεύω το λεύκωμα αυτό να δείξει, να καταστήσει γνωστή την ομορφιά και την αξία των γλυπτών και να βοηθήσει στην αποκατάστασή τους.

Η συγγραφέας, από τον πρόλογο του έργου.