Σύντομη επισκόπηση ιστορίας της Κεφαλονιάς

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_term_node_tid::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/modules/taxonomy/views_handler_filter_term_node_tid.inc on line 302.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home1/ekivos/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

Σύντομη επισκόπηση ιστορίας της Κεφαλονιάς

Category:
Τιμή:
€0.00 (συμπ. 6.5% ΦΠΑ)
Product description
Στοιχεία Βιβλίου
Στοιχεία βιβλίου
Συγγραφέας: 
Εκδότης: 
ID Βιβλίου: 
735

Αν η μελέτη γενικά της Ιστορίας προσφέρει την ευτυχία στον άνθρωπο, σύμφωνα με τη ρήση του αρχαίου τραγικού ('Ολβιος όστις της 'Ιστορίας έσχεν μάθησιν), η τοπική Ιστορία, που αποτελεί τη βασική παίδευση του νέου, είναι ο πυρήνας αυτής της ευτυχίας. Η γνώση του άμεσου περιβάλλοντος, φυσικού, τεχνητού και ανθρώπινου -γιατί όλα είναι ιστορία - συμβάλλει στην αποτύπωση και βίωση των αρχικών στοιχείων, που συνιστούν την ταυτότητά μας. Δεν είναι άγνωστες οι επιρροές που ασκεί το περιβάλλον στη διαμόρφωση του σώματος και της ψυχής του νέου. Δεν είναι άγνωστες οι παιδευτικές διεργασίες της οικογένειας, της γειτονιάς, του οικισμού, της πόλης στις ανθρώπινες συμπεριφορές.
Γνωρίζουμε πόσο διαφέρει -στην ψυχή και στο σώμα- ο νέος του κέντρου (της μεγαλούπολης) από τον νέο της περιφέρειας (της επαρχίας) ή ο πεδινός από τον ορεσίβιο. Αυτή η ειδοποιός διαφορά έχει αποφασιστική σημασία για τη συμπεριφορά του ανθρώπου και για τις σχέσεις του με τον όμορό του, στο σπίτι, στη γειτονιά, αλλά και στον ευρύτερο χώρο. Η γνώση, λοιπό, αυτής της ειδοποιού διαφοράς και των στοιχείων υποδομής, που συνιστούν την ιδιαίτερη ταυτότητά μας, είναι τόσο απαραίτητο στοιχείο, όσο και η ίδια η ζωή. Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο, τον προσδιορισμό του «είναι» μας, αντλούμε από την τοπική Ιστορία.
Αυτό το δημοσίευμα είναι μια πρώτη προσέγγιση του Κεφαλονίτη νέου στην ιδιαίτερη ταυτότητά του. Είναι η πρώτη επίσκεψη στον χώρο του κι η αρχική αναγνώριση του "είναι" του. Κι όπως, κιόλας, φαίνεται, είναι ένα συμπίλημα, μια πολύ περιληπτική σύνθεση, του δίτομου έργου μου "Ιστορία της Κεφαλονιάς", που κυκλοφορεί και μπορεί να γίνει αντικείμενο συστηματικότερης μελέτης.
Ωστόσο, τούτη η βασική ιστορική πληροφόρηση θεωρώ ότι καλύπτει καίριες ανάγκες στον χώρο της κεφαλληνιακής νεολαίας.
Την προσφέρω με ιδιαίτερη χαρά στους μαθητές των σχολείων του νησιού μας, στους νέους που ετοιμάζονται να γράψουν τη νέα ιστορία του τόπου μας, την ιστορία της φυλής μας.
Συγχαίρω τον σύλλογο "Τετράπολις", που συνέλαβε την ιδέα, η προσφορά του είναι μεγάλη. Τόσο μάλιστα αξιόλογη όσο είναι η ίδια η ζωή, αφού αφορά τον νέο, που συνιστά την αφετηρία κάθε νεότερου ιστορικού και ανθρώπινου "γίγνεσθαι"