Οι ναοί του Αργοστολίου στα χρόνια της Ενωσης (1864) Ενορίτες Αρχιτεκτονικά
Οι ναοί του Αργοστολίου στα χρόνια της Ενωσης (1864) Ενορίτες Αρχιτεκτονικά
Η παρούσα έκδοση αποτελεί μια μικρή συμβολή στη διάχυση της γνώσης της ιστορίας του τόπου μας στις νεαρές ηλικίες.
Απευθυνόμαστε πρωτίστως και κατά κύριο λόγο στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γιατί ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός: η καλλιέργεια της "κεφαλονίτικης" ιστορικής συνείδησης που, όπως όλοι γνωρίζουμε, κτίζεται σιγά σιγά από τα μικρά μας χρόνια.
Πιστεύουμε ότι η στέρεη γνώση του χθες, της ιστορικής μας και σε επέκταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα βοηθήσει τους νέους μας θετικά στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης δικής τους ταυτότητας μέσα στη γενική "παράνοια" του σύγχρονου κόσμου.
Η επιλογή του θέματός μας "Οι Ναοί του Αργοστολίου στα χρόνια της Ένωσης (1864). Ενορίτες-αρχιτεκτονικά" δεν ήταν τυχαία, Θεωρήσαμε ότι το οικιστικό περιβάλλον που μεγαλώνουν οι μαθητές μας καλό θα ήταν να "δέσει" με τις ρίζες του χθες μέσα από τα κέντρα της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής δίνοντας απλά και συνοπτικά εκείνα τα ουσιαστικά στοιχεία που εξυπηρετούν τον παραπάνω στόχο μας χωρίς να παραβιάζουμε τους κανόνες και τη μεθοδολογία της επιστημονικής γραφής.
Καταλήγοντας επιθυμούμε από τη θέση αυτή να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες στο Δήμαρχο της πόλης μας κ. Γεώργιο Τσιλιμιδό που χωρίς καμία επιφύλαξη αποδέχθηκε πρόθυμα το αίτημά μας να χρηματοδοτήσει την έκδοση αυτού του φυλλαδίου στα πλαίσια του εορτασμού των 250 χρόνων της μεταφοράς του διοικητικού κέντρου (πρωτεύουσας) του νησιού μας στο Αργοστόλι από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Σταματούλα Ζαπάντη, δρ ιστορίας, Προίσταμένη των ΓΑΚΑρχείων Ν. Κεφαλληνίας
Λάμπρος Γ. Σιμάτος, Υπεύθυνος των Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Κεφαλληνίας.