Λαογραφικά Κεφαλονιάς: Λιανοτράγουδα τόμος Α
Λαογραφικά Κεφαλονιάς: Λιανοτράγουδα τόμος Α
"Σήμερα, σε μία εποχή που βεβαιωμένο κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ανατροπή των αξιών και κατά την οποία επιχειρείται -στο όνομα μάλιστα μιας μεγάλης παγκόσμιας υγειούς κοινότητας χωρίς φραγμούς και σύνορα- από οικονομικά και μόνο συστήματα η επιβολή του κοινωνικού φαινομένου της "παγκοσμιοποίησης", ενός φαινομένου που επιβάλλει νέα τάξη πραγμάτων και παραπέμπει σε μία κοινωνική, πολιτιστική και, βεβαίως, οικονομική διεύρυνση, η συλλογή, η διαφύλαξη και, οπωσδήποτε, η δημοσίευση θραυσμάτων της ελληνικής μας παράδοσης πρέπει να θεωρείται χρέος εθνικά επιβαλλόμενο.
Σ' αυτό το χρέος που "φυλάσσει Θερμοπύλες", υπείκοντες οι συγγραφείς της παρούσας έκδοσης, με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση -απαραίτητη για τέτοιου είδους μακροχρόνιες πράξεις- αλλά και με οργανωμένη μεθόδευση κατά την πορεία, εργάσθηκαν για τη συλλογή σπάνιου λαογραφικού υλικού και, σε πρώτη φάση, για τη δημοσίευση μέρους αυτού με τον τίτλο "Λιανοτράγουδα". (Γ. Ν. ΜΟΣΧΟΛΟΥΛΟΣ)
"Αναζητήσαμε και βρήκαμε τα στοιχεία εκείνα, που αυθόρμητα και πηγαία, δίχως περισπούδαστες σκέψεις, δημιούργησαν άνθρωποι απλοί με αφορμή θέματα κυρίως της καθημερινότητας, σε ώρες ευτυχισμένες ή δύσκολες και τα οποία είχαν παραμείνει ζωντανά από στόμα σε στόμα. Είχαν παραμείνει ζωντανά από γενιά σε γενιά, από γιαγιά και παππού σ' εγγόνια, από διηγήσεις, συνήθως τα βράδια, δίπλα από τη γωνιά, όταν στο λιγοστό φως του λυχναριού και στο αντιφέγγισμα της φωτιάς τα παιδιά άκουγαν όλα, όσα τους έλεγαν, βλέποντάς τα μάλιστα ζωντανά στο μισοσκόταδο, με τα ολάνοιχτα και έκθαμβά τους μάτια. Όλα όσα φτάσανε λοιπόν ως εκεί, στο ανύπαρκτο σήμερα αχνό φως του λύχνου, δε θελήσαμε ν' αφήσουμε να παραμείνουν σκόρπια και να χαθούνε, αλλά τα συμμαζέψαμε, ένα-ένα, μέσα από τον αγρό της λαϊκής δημιουργίας, όπως η Ρουθ συνέλεξε τα πεσμένα και ξεχασμένα στάχυα". (Οι συγγραφείς) (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
Πρόλογος από τον Καθηγητή Μιχάλη Μερακλή
Λίγα Λόγια, από τον Καθηγητή Γεώργιο Ν. Μοσχόπουλο
Πρόλογος των συγγραφέων
Εισαγωγή
ΛΙΑΝΟΤΡΑΓΟΥΔΑ
Καημοί και βάσανα της αγάπης
Παινέματα της αγαπητικιάς
Παινέματα του αγαπητικού
Παλιές αγάπες
Πόθοι και επιθυμίες
Παράπονα και πίκρες
Χωρισμός
Απιστίες και ζήλιες
Φιλήματα
Πείσματα
Γνωμικά
Κατάρες
Η μοίρα και το ριζικό
Παρηγοριά
Σατιρικά - Χορευτικά
Διάφορα
Μάτια
Συγγενείς
Όρκοι
Ξενιτιά - Θάλασσα
Βιβλιογραφία
Λεξιλόγιο