Κεφαλονιά και Ιθάκη το προσωπικό μου ταξίδι.
Κεφαλονιά και Ιθάκη το προσωπικό μου ταξίδι.
Οι τριακόσιες πενήντα δύο σελίδες του βιβλίου είναι γεμάτες από φωτογραφίες και κείμενα σε δύο γλώσσες, που καθηλώνουν και ταξιδεύουν τον αναγνώστη στον μαγικό κόσμο της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς, χάρη στη μοναδική δημιουργική έκφραση του συγγραφέα. Πολλά από τα κείμενα είναι έμμετρα, παραπέμποντας περισσότερο σε ποίηση παρά σε πεζογραφία, ενώ κάποια είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο που αισθάνεσαι ότι στα διαβάζει ο ίδιος ο συγγραφέας αυτοπροσώπως.
Κάθε Δήμος της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αναδεικνύεται μοναδικά σε ένα ενιαίο σύνολο στο οποίο κάθε σελίδα θα μπορούσε την ίδια στιγμή να είναι αυθύπαρκτη. Η αισθητική των φωτογραφιών αλλά και ο τρόπος που είναι «στημένες» μέσα στο βιβλίο μαρτυρούν την κουλτούρα και την υψηλή αισθητική του συγγραφέα συντελώντας σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα το οποίο σε συνδυασμό με το μέγεθος της έκδοσης αλλά και με το χειροποίητο δέσιμό του καθιστούν το βιβλίο αυτό σπάνιο και πολύτιμο.
Ως φαίνεται, ο συγγραφέας του βιβλίου Παύλος Παπαδάτος υπεύθυνος για την προβολή του τουρισμού της χώρας μας για έντεκα χρόνια στο εξωτερικό, συνδύασε όλη την εμπειρία του αλλά και την αγάπη του για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη σε ένα αξεπέραστο έργο.
Ένα έργο πρόκληση για κάθε συγγραφέα που θέλει να προβάλει τον τόπο του και όχι μόνο. Με την πρώτη ματιά ο αναγνώστης καθηλώνεται από τις φανταστικές φωτογραφίες, όταν όμως αρχίζει και διαβάζει τα κείμενα μπαίνει σε έναν κόσμο που μπορεί κάποιος να ταξιδέψει μόνο με τη φαντασία του. «Στην μονή των Αγριλίων ...Κτύπησα την μία από τις καμπάνες, αλλά αντίλαλο δεν άκουσα, μόνο τους ήχους από τους ύμνους και τα κηρύγματα του Κοσμά του Αιτωλού, που δίδαξε στη Μονή, φαντάστηκα...»
Και σε άλλο σημείο
«Ναι το είδα με τα μάτια μου. Είδα τον πλάτανό Του να λυγίζει και να υποκλίνεται στις 16 Αυγούστου, όταν το λείψανο του Αγίου Γερασίμου πέρασε κάτω του. Έτσι έλεγα όταν ήμουν μικρός. Σαράντα χρόνια και... από τότε δεν είμαι σίγουρος για την υπόκλιση του πλατάνου. Είμαι όμως σίγουρος για την ύπαρξη του ίδιου του θεού...»
Ίσως για πρώτη φορά στη χώρα μας παρουσιάζεται μέσα από ένα βιβλίο το «προσωπικό ταξίδι» ενός συγγραφέα στους τόπους της ιδιαίτερης πατρίδας του. Ο αναγνώστης απολαμβάνει ώρες ώρες ένα γλυκό μπέρδεμα ανάμεσα στην αίσθηση ότι πρόκειται για αυτοβιογραφία, για τουριστική προβολή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ή ίσως για ένα έργο που έχει σαν στόχο να καταστήσει μοναδικά αυτά τα δύο νησιά. Οι πεντακόσιες ογδόντα φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές αλλά τα κείμενα είναι εκείνα που μαγεύουν και συγκινούν πραγματικά. Οι σελίδες 12, 78 και 96 για παράδειγμα που αναφέρονται στην παιδική ηλικία του συγγραφέα, καταφέρνουν να δημιουργούν άμεση και έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Ο ίδιος ο συγγραφέας πιστεύει ότι πιθανόν μια φωτογραφία να ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, από την άλλη όμως και μία μόνο λέξη αρκεί για να φέρει χιλιάδες εικόνες στη φαντασία. Η εικόνα άλλωστε περιορίζει τη φαντασία στον χώρο που καταλαμβάνει, οι λέξεις όμως δημιουργούν φαντασία χωρίς περιορισμό. Όπως όμως και να έχει, μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται η μοναδικότητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Μοναδικότητα που δεν περιορίζεται μόνο σε φυσική ομορφιά, αλλά επεκτείνεται στην κουλτούρα και σε έναν εν γένει αξεπέραστο πολιτισμό που ζει έως σήμερα. Μουσεία, εκπληκτικές εκκλησίες που σώθηκαν από τον σεισμό, αρχαίοι τάφοι και πάμπολλα μνημεία μαρτυρούν το αξεπέραστο παρελθόν της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που ευτυχώς, σε πολλές περιπτώσεις παραμένει αναλλοίωτο και σήμερα.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Παύλος Παπαδάτος συνδυάζει την προβολή του φυσικού κάλλους των δύο νησιών με τα μουσειακά έργα των Φώσκαλη, Πουλάκη, Τzαγκαρόλα, Τζάνες, Ματσούκη, Μόσχου, Περλιγγή, ’ννινου και τόσων άλλων αναγεννησιακών καλλιτεχνών μέσα από το «προσωπικό του ταξίδι», είναι ομολογουμένως ανεπανάληπτος.
Από το www.ithacos.gr