Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973
Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973
Εχουν γραφεί αρκετά βιβλία και έχουν δημοσιευτεί πολλά μελετήματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, άλλοτε αυτοτελώς και άλλοτε μέσα στο πλαίσιο της εξιστόρησης του αντιδικτατορικού φοιτητικού ή γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Και όλα αυτά συνιστούν χρήσιμο υλικό για το μελετητή εκείνης της εποχής.
Το βιβλίο που εδώ παρουσιάζουμε έρχεται να εμπλουτίσει τη σχετική με το Πολυτεχνείο βιβλιογραφία, αλλά και να ανοίξει έναν άλλο δρόμο: Καιρός να μιλήσει και η επαρχία. Και μιλά μέσα από τα δρώντα πρόσωπα εκείνης της εξέγερσης. Γι' αυτό άλλωστε πρόκειται για ένα συλλογικό ουσιαστικά βιβλίο. Ο τίτλος του είναι χαρακτηριστικός: "Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973".
Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο αποτελείται από έξι μέρη. Στο Α' Μέρος 33 συμπατριώτες μας, Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι, οι οποίοι τότε σπούδαζαν ή εργάζονταν είτε στην Ελλάδα (Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα ή Θεσσαλονίκη) είτε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία ή ΗΠΑ) θυμούνται και γράφουν για τη συμμετοχή τους στα γεγονότα, και ταυτόχρονα κρίνουν και αξιολογούν - κάποτε και με τη ματιά του σήμερα - εκείνη τη νοεμβριανή εξέγερση του 1973. Πρόκειται για συμπατριώτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στα νησιά μας ή στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, κάποιοι και σε ευρωπαϊκές χώρες - όλοι τους όμως είναι γνώριμα πρόσωπα της τοπικής μας κοινωνίας.
Το Β' Μέρος περιλαμβάνει καταθέσεις μνήμης και τιμής για 15 Κεφαλονίτες και Ιθακήσιους συναγωνιστές που σήμερα έχουν φύγει από τη ζωή. Γι' αυτούς γράφουν διάφοροι συμπολίτες μας, παλιοί τους φίλοι και συναγωνιστές, από ποικίλους επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους, ή συγγενικά πρόσωπα. Μαζί με τις θύμισες κυριαρχεί και η συγκίνηση.
Στο Γ' Μέρος διαβάζουμε δημοσιεύματα Κεφαλονιτών και Ιθακησίων σε τοπικά έντυπα, που αναφέρονταν στη Χούντα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ στο Δ' Μέρος καταγράφονται οι επετειακές για το Πολυτεχνείο εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν από κεφαλονίτικους και ιθακησιακούς φορείς από το 1974 μέχρι σήμερα στα νησιά μας ή στην Αθήνα.
Στο Ε' Μέρος ανθολογούνται 27 στιχουργοί και ποιητές και 12 λογοτέχνες και πολιτικοί στοχαστές, όλοι καταγόμενοι από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, οι οποίοι σε βιβλία τους κάνουν αναφορά στην περίοδο της Χούντας και ιδιαίτερα στο Πολυτεχνείο ή εμπνεύστηκαν από εκείνα τα γεγονότα. Εκεί βρίσκουμε κείμενα του Αντώνη Αμπατιέλου, του Νίκου Καββαδία, του Γιάννη Βούλτεψη και του Περικλή Κοροβέση (γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά), ή κείμενα για τον Αντώνη Τρίτση και τον Αλέκο Παναγούλη που αναφέρονται στην περίοδο της Χούντας.
Το ΣΤ', και τελευταίο, Μέρος περιλαμβάνει καταθέσεις Κεφαλονιτών στη δίκη του Πολυτεχνείου, όπως εκείνη του καθηγητή της Ιατρικής Κων. Αλιβιζάτου.
Το βιβλίο ξεκινά με έναν κατατοπιστικό πρόλογο και την απαραίτητη εισαγωγή (γραμμένα από τον Πέτρο Πετράτο, ο οποίος έχει και τη γενική επιμέλεια του τόμου). Η εισαγωγή δίνει το κλίμα που τότε, στη διάρκεια της Χούντας, υπήρχε στη χώρα μας και ειδικότερα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη μετά από σχετική έρευνα που έκανε ο Π. Πετράτος. Αναφέρεται σε καταστάσεις και γεγονότα που συνέβησαν στα νησιά μας και κλείνει η εισαγωγή με μαρτυρίες (όπως για παράδειγμα του Βαγγέλη Νιοχωρίτη και της Αγγελικής Μποζά κ.ά.), δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων και φωτογραφίες.
Πρόκειται για ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, το πρώτο ίσως στο είδος του, καθώς στοχεύει στην ολόπλευρη παρουσίαση και προσφορά των ανθρώπων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Και αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή υπήρξε πολυπρόσωπη και η προσφορά πολύπλευρη. Γι αυτό ακριβώς, το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί απ όλους μας, καθώς αφορά σε πρόσωπα δικά μας, καθώς αναφέρεται σε μια σημαντική σελίδα της τοπικής μας ιστορίας.
Και δύο επισημάνσεις:
Το βιβλίο αφιερώνεται σε 17 συμπατριώτες μας, που είχαν τη δική τους συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα και ιδιαίτερα στην εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, αλλά σήμερα λείπουν από κοντά μας. Πρόκειται για τους Νίκο Αντωνάτο, Διονύση Αυγερινό, Βασίλη Βαγγελάτο, Χάρη Γαϊτανίδη, Δημήτρη Κουγιανό, Σπύρο Κουτσουβέλη, Τάσο Λουκέρη, Νίκο Λυκιαρδόπουλο, Τάκη Μορφωνιό, Σπύρο Μοσχονά, Στέφανο Μπεκατώρο, Αποστόλη Μπερδεμπέ, Νίκο Παγουλάτο, Βαγγέλη Ρωμάνο, Γιώργο Σκιαδαρέση, Βασίλη Στεργιώτη και Βαγγέλη Τουμάση.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση του βιβλίου και αφού αποπληρωθεί το τυπογραφείο, θα διατεθούν για το στήσιμο στο Αργοστόλι αναμνηστικής πλάκας ή κάτι άλλου σχετικού, για να τιμηθεί μαζί με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και η συνεισφορά στον αγώνα αυτό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.