Δεσμοί Ελλήνων και Ρώσων στα νησιά του Ιονίου
Δεσμοί Ελλήνων και Ρώσων στα νησιά του Ιονίου
Ένα νέο βιβλίο με αέρα Ιονίου πελάγους εκδόθηκε πριν από λίγο καιρό με τίτλο «Δεσμοί Ελλήνων και Ρώσων στα Ιόνια Νησιά» των Χρήστου Κονταρίδη και Μαίρης Παπατριανταφύλλου και η παρουσίαση του στην Αθήνα έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα. Ο Χρήστος Κονταρίδης ήταν Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής στα Ιόνια Νησιά μέχρι τον Απρίλιο του 2014 και αφετηρία των συγγραφέων ήταν αυτή η παραμονή τους στην περιοχή μας. Οι συγγραφείς μας είπαν τα παρακάτω
«Το βιβλίο πραγματεύεται συνολικά την σχέση Ελλήνων και Ρώσων θέτοντας ως αφετηρία τον 8ο αιώνα όταν και το έθνος των Ρως παρουσιάζονται στον ιστορικό χωροχρόνο. Η σύνδεση των δύο λαών όμως ξεκινά λίγο αργότερα τον 9ο αιώνα όταν και οι βασιλείς, πρίγκηπες και ευγενείς Ρώσοι ασπάζονται την Ορθοδοξία και μετά ακολουθεί και ο απλός λαός. Βυζαντινοί λόγιοι, ιερείς, καλλιτέχνες μεταναστεύουν στην Ρωσία και δίνουν τα φώτα του πολιτισμού στους Ρώσους που με δίψα δέχονται αυτούς τους άξιους ανθρώπους. Μη ξεχνάμε ότι λίγο πριν οι Σλάβοι των Βαλκανίων έχουν δεχθεί την ίδια επιρροή αφού οι ιερομόναχοι Κύριλλος και Μεθόδιος, έχουν διδάξει τον Σλαβικό λόγο και φυσικά το Σλαβικό αλφάβητο. Έτσι όταν η Κωνσταντινούπολη, το κέντρο ενός κόσμου φωτός σαρώνεται αμετάκλητα, μόνο η Ρωσία γίνεται η κοιτίδα που κρατά ζωντανή τις μνήμες.
Η μελέτη όμως η συγκεκριμένη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αμφίδρομη επιρροή των Ρώσων με τους κατοίκους των Ιονίων δίνοντας αναφορές σε ονόματα πολύ σημαντικά που διαμόρφωσαν την πορεία της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Κεφαλονίτες ιερείς αδελφούς Λειχούδη που δημιουργούν το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Μόσχας τη «Σλαβογκρκολατινική Ακαδημία», μετέπειτα Πανεπιστήμιο της Μόσχα, τον εκ Ζακύνθου προερχόμενο Ευγένιο Βούλγαρη, τον Κερκυραίο Νικηφόρο Θεοτόκη, τους Ιόνιους γιατρούς Ιάκωβο Πυλαρινό και Γεώργιο Πολυκαλά αλλά και τους σημαντικούς στρατιωτικούς, Κεφαλονίτες, Πέτρο Μελισσηνό και Μαρίνο Χαρβούρη.
Η έρευνα γίνεται ακόμα βαθύτερη κατά τα έτη 1798-1807, και συγκεκριμένα πρώτα τη διετία 1798-1800 όταν ο Ρωσικός στόλος συνεπικουρούμενος από τουρκικά πλοία εκστρατεύει με σκοπό την απελευθέρωση των Ιονίων Νήσων, πάνω σε σχέδιο του Τσάρου Παύλου Α’ και με επικεφαλής τον Υποναύαρχο Θεόδωρο Ουσακώφ, και μετά τα έτη 1800-1807 που δίνει σημαντικές λεπτομέρειες για την ίδρυση, την «ζωή» και την κατάλυση του πρώτου Ελληνικού ανεξάρτητου κράτους της «Επτανήσου Πολιτείας».
Φωτίζονται άγνωστες πλευρές αυτού του κρατικού μορφώματος καθώς και αποδεικνύεται γιατί αυτό το δημιούργημα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό και σημαντικό για την μετέπειτα Ελληνική επανάσταση του 1821. Δίνεται έμφαση σε μια άγνωστη αλλά εξαιρετικά ηρωική στιγμή του νέου κράτους που δεν είναι άλλη από την Άμυνα της Λευκάδας, την προσπάθεια που έγινε ώστε το νησί να μην πέσει στα χέρια των Οθωμανών και συγκεκριμένα του Αλή Πασά. Όλη αυτή η επιτυχία που τελικά κατακτήθηκε έγινε με δυνάμεις της Επτανήσου Πολιτείας (κυρίως με δυνάμεις Σουλιωτών που είχαν ενταχθεί στο νέο στρατό), τους Έλληνες οπλαρχηγούς που πολέμησαν με πάθος, τους Ρώσους στρατιώτες που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων ηρωικά και με το ταλέντο του μετέπειτα κυβερνήτη της Χώρας μας Ιωάννη Καποδίστρια να ανατέλλει».
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευρασία και είναι μια εξαιρετικά πολυτελής έκδοση αφού είναι χειροποίητα πανόδετο και οι γκραβούρες που το συνοδεύουν είναι εξαιρετικά σπάνιες και κάποιες από αυτές ανέκδοτες. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι το βιβλίο – Λευκωμα έχει προλογίσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.