Πολλάτου - Βαγγελάτου Α.

Γεννήθηκε στα Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς. Από τα σπλάχνα του χωριού αυτού έχουν γεννηθεί Συγγραφείς, Ζωγράφοι, Μουσικοί, Αθλητές, καλλίφωνοι χορωδοί, ψαλμωδοί, τεχνίτες του ξύλου και του μαρμάρου, έμποροι και δουλευτάδες της άγονης γης τους. Ο πατέρας της ήταν ταχυδρόμος και έχαιρε την εκτίμηση μιας ολόκληρης περιφέρειας από εφτά χωριά που τους μοίραζε τα γράμματα, καθώς και της πρωτεύουσας του νησιού, το Αργοστόλι, όπου και κατοικούσε η οικογένεια. Από την μάνα της πήρε τo ταλέντο της ζωγραφικής και από τον πατέρα της την αγάπη για τα γράμματα. Έχει καταξιωθεί στη ζωγραφική, σύμφωνα με τις κριτικές και τα ευμενή σχόλια των ειδικών, για τριάντα χρόνια με τριάντα τρεις εκθέσεις στο ενεργητικό της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το όνομα Πολύμνια.

Η Α. Πολάτου-Βαγγελάτου συγχρόνως με την ζωγραφική ξεκινάει να γράφει μυθιστορήματα, τα οποία φυλάει στο συρτάρι της, πεπεισμένη ότι στις τέχνες θα πρέπει κάθε καλλιτέχνης να ρίχνει το βάρος του εκεί που νομίζει ότι θα αποδώσει καλύτερα, στον κατάλληλο χρόνο. Είχε γράψει λοιπόν τέσσερα μυθιστορήματα στην δεκαετία ογδόντα, ενενήντα και άρχισε να τα δημοσιεύει από το 2009. Τότε εκδόθηκε το πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο «Μάτια μου γλυκά, φως μου εσύ».

Το 2011 εκδίδεται το δεύτερο με τίτλο «Μόλις σκότωσα τη σκιά μου». Επίσης είναι υπό έκδοση το τρίτο με τίτλο «Τα ανώνυμα γράμματα έγιναν κατακόκκινα», καθώς και το τέταρτο με τίτλο «Και ο ιππότης ήταν εκεί», που θα εκδοθούν σύντομα. Όλα τα βιβλία έχουν αναφορές για τη γυναίκα και τον έρωτα, τη μάνα και τη μητρότητα και τις αντίξοες καταστάσεις που βιώνει ακόμη και σήμερα η γυναίκα στην κοινωνία μας. Οι σπουδές της εκτός της ζωγραφικής και της μαιευτικής, την έχουν ωθήσει να δημοσιεύσει τα έργα αυτά προς όφελος των γυναικών, όπως επί τριάντα χρόνια έκανε και στα ζωγραφικά έργα της με θέματα γυναικείους προβληματισμούς.