Η παλιά Κεφαλονιά

Η παλιά Κεφαλονιά

Category:
Τιμή:
€53.25 (συμπ. 6.5% ΦΠΑ)
Product description
Στοιχεία Βιβλίου
Στοιχεία βιβλίου
Συγγραφέας: 
ID Βιβλίου: 
236

Πρόκειται για ένα δίγλωσσο λεύκωμα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος Κεφαλληνίας με πλήθος φωτογραφιών από το Αργοστόλι που χάθηκε για πάντα τον Αύγουστο του 1953.

"Ο Αύγουστος του 1953 δεν τελείωσε ποτέ για την Κεφαλονιά. Οι τρεις φονικοί σεισμοί (9, 11 και 12 Αυγούστου), κατάθαψαν στα ερείπια έναν πολιτισμό αιώνων.

Ότι απέμεινε, μια σειρά από παλιές φωτογραφίες, φυλαγμένες σαν πολύτιμα κειμήλια στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, έρχονται να μας θυμίσουν ότι τίποτα δε χάνεται στ' αλήθεια, αν τα αισθήματά μας το κρατούν ζωντανό. Ο πρώτος τόμος της σειράς λευκωμάτων, "Η παλιά Κεφαλονιά", μας ταξιδεύει αισθαντικά στο προσεισμικό Αργοστόλι, την πρωτεύουσα του νησιού.

Μια φωτογράφος, η Χριστίνα, που μεγάλωσε στην Κεφαλονια, περιδιαβαίνει τους δρόμους του Αργοστολίου τις τελευταίες στιγμές πριν αρχίσουν οι σεισμοί. Παρατηρεί, θυμάται, οσφραίνεται, αισθάνεται το χτύπο της καρδιάς ενός κόσμου που είναι έτοιμος να αναληφθεί για πάντα μέσα σε ένα μοιραία ατελείωτο καλοκαίρι. Ενός άλλου κόσμου, που κουβαλά την κληρονομιά των ξένων επιδράσεω, αλλά και μια μακραίωνη και ακραιφνή ελληνικότητα.

Η Χριστίνα γίνεται μάρτυρας της ιστορίας - αυτής που γράφουν οι τόποι, τα κτίρια και οι άνθρωποι: του θαυμαστού μικρόκοσμου της καθημερινότητας - του υφάσματος πάνω στο οποίο κεντιούνται τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Κάτω από τον καυτό ήλιο του ατέλειωτου Αυγούστου του '53 η Χριστίνα ανυποψίαστη περιπλανίεται στο παλιό Αργοστόλι και ζει την τελευταία μέρα του, σλλέγοντας εικόνες, αισθήματα, αρώματα, γεύσεις, ονόματα, γεγονότα και αναμνήσεις. Ας την ακολουθήσουμε..."

Από τον πρόλογο του έργου