Γαλιατσάτος

Γαλιατσάτος

Category:
Τιμή:
€40.47 (συμπ. 6.5% ΦΠΑ)
Κερδίζετε: 5%.
Product description
Στοιχεία Βιβλίου
Στοιχεία βιβλίου
Συγγραφέας: 
ID Βιβλίου: 
738

'Ενα λεύκωμα στο οποίο παρουσιάζεται ένα μέρος από το έργο του Κεφαλονίτη καλλιτέχνη Δημήτρη Γαλιατσάτου, για τον οποίο έχουν γραφεί και τα:
"'Ενας εκπρόσωπος της Arte Povera Στην Κεφαλονιά

Το σπίτι του αυθεντθκού καλλιτέχνη Δημήτρη Γαλιατσάτου βρίσκεται 1 χλμ απ' το χωριό Δαυγάτα του νησιού (Κεφαλονιά), σ' ένα απότομο λόφο μοναχικό, αλλά ζεστό και φιλόξενο, αλλά και απέριτττο όπος ταιριάζει στην προσωπικότητα του. Αυτό το φιλόξενο σπίτι αγναντεύει το Αργοστόλι, το Ληξούρι και μία απέραντη γαλάζια θάλασσα, το Ιόνιο.
Το 2003 στην έκθεση του (Αύγουστος) παρουσιάστηκαν τα έργα του που εκφράζουν και αποπνέουν πόνο, μοναξιά και την τραγικότιτα της ανθρώπινης ζωής αλλά το κυριότερο αυτό που επιθυμούν οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω στη γη, αγάπη και ειρήνη.
Ξεναγοί στην έκθεση ο ίδιος ο καλλιτέχνης και η Ιταλίδα γυναίκα του που αυτή επέδρασε μέσα του και τον παρακίνησε προτρέποντας τον να αναζητήσει την καλλιτεχνική του φλέβα και να ξεσπάσει δημιουργικά.
Ο καλλιτέχνης έφυγε απ' την Κεφαλονιά πριν από 24 χρόνια για την Ιταλία, με αποσκευές την ελπίδα και το όραμα ενός καλύτερου κόσμου.
Ο ίδιος έφερε τραυματικές εμπειρίες και βιώματα από τα παιδικά του χρόνια που λόγω της ιδιαίτερα ευαίσθητης και αισθαντικής ιδιοσυγκρασίας του έγιναν ακόμα πιο τραυματικές.
Ο Δημήτρης Γαλιατσάτος τα χρόνια που έζησε στην Ρώμη γνώρισε το "ρεύμα" της Arte Povera που αντιπροσωπεύει μια ολόκηρη γενιά καλλιτεχνών του 20 ου αιώνα και που επιδρά δυναμικά στον άκρατο καταναλωτισμό.
Το είδος αυτό της τέχνης μαζί και ο Δ. Γ. αποδεικνύουν ότι αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί και μετά έχουν πεταχτεί έστω και στα σκουπίδια, μπορούν να μεταμορφωθούν και να διαβαστούν ακόμα πιο ζωντανά και από πριν.
Ο καλλιτέχνης πιστεύει στο άπειρο βαθύ μυστήριο και το ζωντανεύει με την ιερότητα και μυστικότητα που ζωοδοτεί τη δουλειά του.
Ο Δ.Γ. παρουσίασε τη δουλειά του σε Ρώμη, Γαλλία, Ελλάδα λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.
Τα άχρηστα υλικά που δουλεύει παίρνουν στα χέρια του ζωή, γλώσσα, έκφραση, νόημα και είναι τόσο απλά!
Τα βρίσκει παντού: Στη θάλασσα, στο βουνό, στους δρόμους, στις αυλές, εκ πρώτης όψεως άχρηστα. Στα χέρια όμως του ευαίσθητου "αλαφροίσκιωτου" καλλιτέχνη παίρνουν ζωή.
Και η θεματολογία των έργων του είναι μυστηριακή καθώς και εγκόσμια γιατί ο καλλιτέχνης αυτό που φαντάζεται το βλέπει ζωντανό και αυτό αποδεικνύεται και από τους τίτλους των έργων του/ -π.χ το έργο "KOSSOVO" όπου κυριαρχεί το μαύρο, κόκκινο και μπλε, μιλάει για την αντινομική σχέση του πολέμου και της ζωής .
Στο έργο του "FORGOTTEN" η έντυπη γυναικεία μορφή, στο στέρνο της οποίας βρίσκεται ως ένθετη μια παλιά κλειδαριά με σύρτη και χωρίς κλειδί, αποπνέει την οδυνηρή θλίψη και απομόνωση της μοναχικής γυναίκας.
'Ολα τα έργα περικλείουν μυστηριακούς και εγκόσμιους συμβολισμούς - αλλά στα περισσότερα έργα υποδηλώνεται ο πόλεμος και τα δεινά συνακόλουθα του όπου λειτουργεί το ίδιο θεματικό μοτίβο-στεφάνι από-πυκνό-πυκνό αγκαθωτό σύρμα.
Αλλά το κυριότερο έργο του είναι η κραυγή για την Ειρήνη.
Σε μια γωνιά του σπιτιού του, σε χαμηλό mago με τάβλες έβαλε δεκάδες καρβέλια ψωμί, ένα μπουκάλι κρασί και ποτήρια.
Και το καντύλι αναμμένο στη γωνιά.
'Ετσι ο καλλιτέχνης μας προσκαλεί εμάς και όλο τον κόσμο σ'ένα συγκάθισμα ειρήνης, φιλίας, με ψωμοτύρι και ελιές όπως κάνει στο σπίτι του παρεά με φίλους.
Εκεί στο Art Studio αντίκρυ στο γαλάζιο του Ιονίου."

Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, από το δικτυακό τόπο http://www.dimitri.gr/